O odpadech a vyškovském pivu
320 – číslo, které ve spojení s kilogramy znamená průměrnou roční produkci odpadů každého občana naší republiky. Je to pořádný balík, asi o sto kilo těžší, než jsme viděli při recyklaci odpadů ve společnosti Respono, která se zabývá jejich likvidací z okresu Vyškov a jeho okolí. Ve středu 17.6. se o její činnosti dozvídali více žáci 9. ročníku, kteří sem přijeli na exkurzi. Prohlédli si skládku směsného komunálního odpadu, dotřiďovací linku na plasty a papír a demontážní dílnu pro nakládání s elektroodpadem. Dozvěděli se, co všechno můžou do Respona přivést a že tato služba je pro občany sdružených obcí téměř zadarmo. Společnost se tím snaží zabránit vzniku divokých a nebezpečných skládek, které ohrožují nejen naše životní prostředí.
1680 – to bylo další z významných čísel, které pozornější žáci zaslechli v druhé části exkurze, při návštěvě vyškovského pivovaru. Právě tento rok je uváděn jako počátek vaření piva ve Vyškově díky rozhodnutí olomouckého biskupství. A co je potřeba k výrobě nejpopulárnějšího vyškovského piva Džbánu 11o? Stejně jako u ostatních druhů piv je to především kvalitní slad, chmel, kvasinky a tradiční česká technologie s otevřeným hlavním kvašením a zráním ve sklepech. Ochotný pan sládek nám prozradil ještě spoustu zajímavých informací o vaření zdejšího zlatavého moku a žáci mohli ochutnat i základní ingredience. Hořká až trpká příchuť chmele opravdu nebyla velkou laskominou a přesvědčila nás, jak důležité je zvolit správný poměr surovin. Na konci exkurze nás čekal ještě malý dárek – láhev nealkoholického nápoje. Takže na zdraví! Fotky najdete zde.