Bramborové koláčky
V pátek 26. února 2016, poslední den před jarními prázdninami, jsme my, skupina angličtinářů paní učitelky Šullové, místo normální hodiny angličtiny vařili ve školní kuchyňce. Připravovali jsme jednu z anglických specialit „potato cakes“, v překladu bramborové koláčky či bramboráčky. Recept jsme měli napsaný v naší učebnici angličtiny Project 2, tak jsme si ho po přečtení a přeložení chtěli vyzkoušet. Paní učitelka souhlasila a rozdělila nás do tří skupin. Skupinky si musely z domu přinést suroviny: vařené brambory, mouku a máslo – to byly základní ingredience, a pak si každá skupina přinesla další přísady, kterými bramboráčky vylepšovala. Vše jsme dali do misky, rozmačkali, naše skupinka si k základnímu těstu přidala ještě česnek, v jiných skupinách přidávali i salám, cibuli a kořeni. Poté jsme z těsta vyváleli silnější placky a usmažili jsme je na pánvi. Usmažené bramboráčky jsme posypali sýrem a dali jsme je na 2 minuty zapéct do trouby. Bramboráčky naší skupiny aneb „ty s tou tunou sýru navrchu“ neměly chybu a chutnaly skvěle. Ačkoliv nesnáším česnek, ta spousta sýru ho dokonale přebila. Anglické bramboráčky v mnohém připomínaly ty naše české bramboráky. Doma jsem je ještě nezkoušela připravit, ale v budoucnosti se mi to snad povede. A vám všem je vřele doporučuji, anglický recept najdete ve fotogalerii zde.
Sofia Přibylová, 7.B